Vpro op zoek naar werelderfgoed en massatoerisme
Wie wil er nu niet op de Werelderfgoedlijst!? Dat betekent geld, aandacht en toerisme - veel toerisme.
Dit zou een uitkomst moeten zijn voor Europese landen in diepe crisis en voormalige brandhaarden. 
In een aantal reportages wordt gekeken naar het effect van werelderfgoed en toerisme op landen in crisis.

berat-castle-albania
Kasteel van Berat - Albania
© panacomp.net

Introductie: CHV – APP (Collectie Hulp Verlening)

MuseumWacht en Documentenwacht hebben een App ontwikkeld die in geval van een calamiteit voor verschillende materialen en voor allerlei mogelijke situaties instructies biedt.
De App is gratis te downloaden

 

 SYRIE 

War Puts Syrian Antiquities At 'Heritage Sites' In Danger
Rasha Elass, National Public Radio October 8, 2012

Syrië kent een aanzienlijk aantal belangrijke archeologische plaatsen waarvan een deel is erkend als "World Heritage Sites" door UNESCO.Enkele van de meest bekende van deze sites zijn nu beschadigd of zelfs grotendeels verwoest in de oorlog tussen de regering en de rebellen

Blue Shield US statement on Syria (August 2012)

Berichten in de media, maar ook verslagen uit de eerste hand uit Syrië,  geplaatst op sociale media en andere internet-bronnen, berichten over onschuldige burger slachtoffers en over de alarmerende vernietiging en plundering van culturele erfgoedsites tijdens de huidige burgeroorlog in Syrië. Sommige van deze sites zijn aangewezen als World Heritage Sites van uitzonderlijke universele betekenisop basis van de 1972 World Heritage Convention.

Istanbul Statement 2012 over UNESCO werelderfgoed verdrag 

Het statement van Yildiz Technical University and ICOMOS-ICORP op de 40e verjaardag van de UNESCO world Heritgae Convention (16 November, 1972).

ARCA award Voorzitter ANCBS

ANCBS Voorzitter dr. Karl von Habsburg en dr. Joris Kila (senior Reserarcher aan Univeristeit van Amsterdam) hebben de 2012 Art Protection and Security Award ontvangen!Deze prijs wordt jaarlijks toegekend door ARCA, the Association for Research into Crimes against Art.

ARCA's raad van bestuur prees de inspanningen van Von Habsburg en Kila die zij ondernemen ter bescherming van cultureel erfgoed in oorlogsgebieden.
Zowel regeringen als strijdkrachten hebben zij gepoogd te overtuigen van het belang van de bescherming van objecten, monumenten en kunstwerken.