nav shield Volgens de Italiaanse Minister van Cultuur, Dario Franceschini, is UNESCO akkoord met het voorstel om VN Blauwhelmen in te zetten voor de bescherming van cultureel erfgoed in conflict gebieden.

320px Vista panorámica de Palmira

" Er komen op verzoek van Italië 'culturele blauwhelmen' van de Verenigde Naties die in het Midden-Oosten monumenten uit de oudheid moeten gaan beschermen. Dat zegt althans de Italiaanse minister van Cultuur, Dario Franceschini.

Tijdens een stemming bij de Unesco hebben 53 landen voor het idee van de Italianen gestemd, zegt de minister tegen persbureau AFP. "Met de verschrikkelijke beelden van Palmyra in het achterhoofd kan de internationale gemeenschap niet achteloos toekijken." De permanente leden van de VN-Veiligheidsraad zouden het idee steunen.

De Syrische stad Palmyra kwam de afgelopen maanden meerdere malen in het nieuws omdat terreurgroep Islamitische Staat er veel monumenten heeft gesloopt.

Het idee is dat de blauwhelmen van de VN door Italiaanse teams, gespecialiseerd in het beschermen van erfgoed, worden getraind. Vervolgens kunnen deze blauwhelmen naar plekken in het Midden-Oosten worden gestuurd die op dat moment worden bedreigd. Ook in aanloop naar natuurrampen zouden de teams kunnen worden ingezet.

De minister heeft de VN gevraagd om de missie zo snel mogelijk te concretiseren. Over de haalbaarheid om in oorlogsgebied dergelijke teams in te zetten, heeft de Italiaanse minister zich niet uitgelaten"

Bron: http://nos.nl/artikel/2063692