nav shield  Vertoning documentaire 'The Destruction of Memory’. 

* locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden
* datum: donderdag 6 april
* tijd: inloop vanaf 19.30 uur, programma 20.00 -22.00 uur

* entree: € 5 (inclusief 1 consumptie, aangeboden door het Prins Claus Fonds)
aanmelden en betalen

Deze documentaire gaat over de bewuste verwoesting en de bescherming van cultureel erfgoed in de wereld en in het Nabije Oosten in het bijzonder.
Tim Slade laat  in zijn film verschillende kanten zien van het probleem: zowel de huidige activiteiten van ISIS en andere extremistische groeperingen, als de beslissingen uit het verleden waardoor deze situatie deels is ontstaan.

Destruction of the Temple of Baalshamin

Destruction of Tempel of Baalshamin (Palmyra)

Dit evenement wordt georganiseerd door Blue Shield Nederland, Rijksmuseum van Oudheden, de Nationale UNESCO Commissie en het Prins Claus Fonds.

 

 

nb logo breed PERSBERICHT 

Een twintigtal monumenteigenaren heeft het initiatief genomen om een Vereniging van Groninger Monument Eigenaren op te richten. De vereniging streeft naar transparante en rechtvaardige oplossingen voor mijnbouwschade aan rijks- en gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden in de provincie Groningen.
Lees meer

Het logo van de vereniging is -naar eigen zeggen- afgeleid van het 'blauwe schildje" uit de Haagse Conventie 1954 (Conventie voor de Bescherming van Cultureel Erfgoed in geval van gewapende conflicten) dat gebruikt wordt om cultureel erfgoed te markeren.

nav shield Den Haag
Ahmad al-Faqi al-Madhi is door het Internationaal Strafhof veroordeeld tot 9 jaar celstraf voor zijn leidende rol bij de verwoestingen van cultureel erfgoed in Timboektoe.
Verwoesting van cultureel erfgoed is de laatste jaren een vast onderdeel geworden van veel gewapende conflicten maar tot nu toe bleven zulke oorlogsmisdaden veelal onbestraft.
Directeur-Generaal Irina Bokova van UNESCO spreekt van een 'mijlpaal voor de erkenning van erfgoed'. 

Lees het gehele dossier

nav shield  De directeur van het Louvre, Jean-Luc Martinez, heeft een 50-puntenplan opgesteld voor de bescherming van erfgoed in conflictgebieden.
 Lees meer 

Troopers of the 101st Airborne recovering art that was stolen by Hermann Göring April 1945 Unterstein Germany


Troopers of the 101st Airborne recovering art that was stolen by Hermann Göring, April 1945 Unterstein, Germany. 
Photo: Asturias Restaura ARA

nav shield Volgens de Italiaanse Minister van Cultuur, Dario Franceschini, is UNESCO akkoord met het voorstel om VN Blauwhelmen in te zetten voor de bescherming van cultureel erfgoed in conflict gebieden.

320px Vista panorámica de Palmira

Het Instituut voor Digitale Archeologie (IDA) dat gevestigd is in Oxford, verzamelt in sneltreinvaart 3D gegevens van antiquiteiten in het Midden-Oosten zodat deze later weer kunnen worden herbouwd.
Lees meerneri oxman 14

Rients de Boer van de Vrije Universiteit vraagt zich af wat te doen met geroofd erfgoed uit Syrië en Irak.
Teruggeven? Onderzoeken?

Lees zijn artikel Volkskrant 24 juli 2015

nav shield 1  Blue Shield vraagt aandacht voor verwoestingen van eeuwenoude monumenten, woonhuizen en moskeeën in Jemen.
Deze worden al maanden onder vuur genomen maar door de grote humanitaire crisis lijkt een beschermingsplan voor het erfgoed niet hoog op de agenda te staan.

Lees het Profiel "De stille slachtoffers van de oorlog in Jemen" (VK)


1280px Jibla IMG 5662

Jibla, centrum van de Sulaihide Dynasty, Jemen

"Jibla IMG 5662"  by Waleed uuw - Own work
 Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons